A Lapacho tea az Amazonas csodája!

Lapacho tea

Az Amazonas erdejéből származó lapacho tea valódi csodálatos gyógyital, amely az idők során sokak szívét elnyerte. Ez a tea, melynek eredete a dél-amerikai őserdők mélyére nyúlik vissza, hosszú ideje része az indián törzsek mindennapjainak. Míg az őslakosok az évezredek során elsősorban gyógyászati célokra használták, mára világszerte a wellness és a természetes gyógyászat kedvelői között vált egyre népszerűbbé.

A rózsaszín lapacho fa belső kérgét alkalmazzák a tea elkészítéséhez, ami koffeint egyáltalán nem tartalmaz, ásványi anyagokat és egyéb hasznos vitaminokat viszont bőségesen, ezek mindegyike maximálisan támogatja vitalitásunkat. A fát, íjfának is nevezik, hiszen az őslakosok gyakran készítenek belőle íjakat is.

A dél-amerikai őslakosok számára a lapacho tea nem csak egy hétköznapi ital volt. Ebben az egyszerű teában egyfajta gyógyírt láttak számos emésztési problémára, fertőzésre és gyulladásos betegségre. A hagyományok szerint a tea erősítette az immunrendszert és segített a testnek a betegségekkel szembeni küzdelemben. Ezen túlmenően a lapacho tea gyulladáscsökkentő hatása is ismert volt, így sokan fogyasztották ízületi fájdalmak és egyéb gyulladásos állapotok fennállása esetében. A tea antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai pedig a fertőzések elleni védekezésben játszottak kulcsszerepet. A tea tartalmaz mangánt, jódot, kalciumot, magnéziumot, báriumot, bórt és vasat is, ráadásul képes nagyban enyhíteni a köszvénnyel és más ízületi gyulladásokkal járó kellemetlen tüneteket. Megelőzés céljából is ihatjuk a nedűt, napi kétszer javasolt, reggel és este, így kisebb eséllyel kapjuk el az influenzát vagy más megfázásos megbetegedést.

A lapacho tea elkészítése sem bonyolult, egy bögrényi vízhez elegendő egy evőkanál lapacho kéreg. A vizet és a kérget 15-20 percig forraljuk, majd miután leszűrtük, kihűtjük és ízlés szerint édesíthetjük. Mézzel vagy egyéb természetes édesítőszerekkel kiegészítve egy igazán különleges ízélményt kapunk. A teát azért is szükséges a főzést követően 20-30 percet pihentetni, hogy maximálisan kiázzanak belőle a hatóanyagok.

A lapacho tea nem csak a gyógyító tulajdonságairól híres, hanem a rejtélyekkel teli múltjáról is. Az őslakosok legendái szerint a lapacho fa kérgének gyógyító erejét egy súlyosan beteg indián sámán fedezte fel, aki, miután már minden reményt elveszített, az erdő mélyére vonult, hogy békében távozhasson az élők sorából. Napokat töltött a lapacho fa alatt és közben a fa kérgéből készített teát iszogatta, ezt követően megdöbbentő módon teljesen meggyógyult. Amikor visszatért a törzshöz, elmesélte társainak a csodát, és hamarosan az egész régióban elterjedt a hír a lapacho fa gyógyító erejéről.

A legenda óta sok év telt el, és bár a szakemberek még mindig kutatják a lapacho tea pontos hatásmechanizmusait, egy dolog biztos, az őslakosok hite a lapacho gyógyító erejében nem volt alaptalan. Az idők során számos tanulmány igazolta a lapacho tea különböző pozitív egészségügyi hatásait. Ugyan nem tekinthető csodaszernek, de a benne található vegyületek sokféle jótékony hatással bírnak a szervezetre.

A lapacho tea tehát a dél-amerikai őserdők ajándéka a világnak. Akik természetes módon kívánják támogatni egészségüket, és közben egy kellemes, egyedi ízű teára vágynak, érdemes kipróbálniuk ezt az ősi italt.